Történet

A kezdetek (2015 ősz)

A 2015-2016-os tanév elején a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI egyik tornatermében megjelent ifj. Bodnár Mihály egy testnevelés órán néhány frizbi koronggal és bemutatta ennek a nagyszerű sportnak az alapjait az akkori 5.a, 5.b, 5.c és 5.d osztály lányainak. Ezután tesi órákon rendszeresen elővettük az ajándékba kapott öt darab korongot és törekedtünk a dobások és az elkapások elsajátítására.

2016 januárjában az Apáczai-hét programjainak a keretében az akkori 3.a és 3.b osztályosoknak is megmutattuk ezt a játékot. Nagyon lelkesen fogadták a gyerekek és kikövetelték, hogy legalább hetente egyszer legyen ilyen délutáni foglakozás. Ezekből a tanulókból egy év múlva országos bajnokok lettek!

 

2016-2017-es tanév

Heti egy-egy edzést tartottunk a kezdő, valamint a haladóbb szinten játszó tanulók számára. Többször besegített az edzői munkába Bodnár Tamás volt apáczais diák a Krúdy gimnáziumból. Ősszel részt vettünk első versenyünkön, melyen első győzelmünket is elértük. Nagy öröm volt!

Tanév végén már az országos diákolimpián (egy 2. és egy 7. hely) és az utánpótlás OB-n (két 1. hely!) is elindultunk. Az első két országos bajnoki cím! Csodálatos érzés volt az érmeket átvenni. Nagyon büszkék vagyunk az elért eredményekre!

Az Apáczai IKSE ultimate frizbi csapatai felkerültek a magyarországi frizbi térképére!

 

2017-2018-as tanév

Heti két edzéssel készülünk a tanév versenyeire. Az 5.a és az 5.b osztály tanulói alkotják a csapatot két 7.c osztályos lánnyal. Nagy bizakodással tekintünk erre a tanévre is! 🙂

2017. október 15-én részt is vettünk a Debreceni Diák Ultimate Bajnokság záró fordulóján. 16-21 éves játékosok ellen is nagyszerűen helytállt mindkét GLAVIATORS (galdiátorok + aviator (repülő) = GLAVIATORS) néven induló csapatunk.

2017. október 28-án elindult a csapat saját honlapja (http://glaviators.sportsontheweb.net/) információkkal, eredményekkel, képekkel.

Decemberben minden 3. osztályban bemutatkozott a frizbi sport. Ezt követően azok, akik kedvet kaptak ehhez a játékhoz, edzéseken is részt vehettek. Március végére összeállt egy 16 fős csapat, mellyel elkezdtük a felkészülést a diákolimpiára.

2018. április 27-29-én első nemzetközi tornánkon vettünk részt Bécsben a debreceni frizbisek jóvoltából. A 15 évesek kategóriájában hat mérkőzésből három győzelem olasz és osztrák csapatok ellen! Szuper buli és játék volt!

2018. május 12-én 10 fővel elindultunk a Budapesten megrendezett UP! Liga rájátszáson, ami egyben az Országos Bajnokság is volt a mixed kategóriában. Az U13-as korcsoportban budapesti csapatok ellen mérkőztünk és sikerült bajnoki címet szerezni. Büszkén hoztuk haza az elnyert kupát és az aranyérmeket. Az harmadik országos bajnoki cím!

Miután a Gyöngyösön (2018.04.21.) megrendezett Diákolimpiai elődöntőn a 3. osztályosok ezüstérmet, a felsősök pedig aranyérmet szereztek, május 18-án mindkét korosztályban indíthattunk csapatot. A kicsik tapasztalatot gyűjtöttek és megszerezték első pontjaikat a sokkal rutinosabb csapatok ellen. A nagyok pedig már érett játékkal, a kiélezett helyzetekben is ügyesen játszva hat mérkőzésből ötöt megnyertek és az országos bajnokságon harmadik helyet szereztek.

A Magyar Ultimate Frizbi Junior Országos Bajnokságon Budapesten június 16-án mindkét kategóriában (Women és Open) országos bajnoki címet tudtunk szerezni az U13-as korcsoportban. A negyedik és az ötödik országos bajnoki cím! Így a tavalyi két bajnoki cím után, idén három országos bajnoki címet szereztünk! Az U13-as korcsoportban idén mindent megnyertünk!!!

Ebben a tanévben tehát elmondhatjuk, hogy az U13-as korcsoport mind a három divizóját (mixed, open, women) a mi csapatunk nyerte meg, azaz minden versenyen az Apáczai IKSE csapata lett az országos bajnok!

2018-2019-es tanév

A tanévet egyből egy nemzetközi tornával indítottuk! 2018. szeptember 01-02-án Győrszemere adott helyett a CEEL Junior versenynek, ahol az U15-ös korcsoportban tudtunk játszani. Hat mérkőzésből három győzelmet sikerült szereznünk. Nagyszerű győzelmet arattunk a Heros elleni első mérkőzésünkön. Igaz, hogy a második mérkőzésen ők győztek, de nagyon értékes így is a teljesítményünk. Ezt már csak az osztrák Mosquitos-k ellen nyújtott játék múlta felül. A 40 perces mérkőzésen 30-35 percig fej-fej mellett tudtuk tartani az eredményt, többször is vezetve. A jóval magasabb, erősebb, képzettebb csapat ellen olyan játékot mutattunk fel, melyre évek múlva is büszkén emlékezhetünk! Ez a kupa is szuper buli és játék volt!

Ebben a tanévben már három korcsoportban, heti négy alkalommal járhatnak az Apáczai diákjai frizbi edzésekre: 2. évfolyam, 4. évfolyam és felső tagozat.

2018. október 17-én honlapunk megújult és új helyre költözött: www.apaczai.dfse.hu.

Az idényt november 24-én Kunszentmiklóson zártuk az Ultimate Terem Országos Bajnokságon. A versenyt csak U15-ös és felnőtt kategóriában hirdették meg. A csak 12 éves játékosokból álló csapatunk tisztességgel megállta a helyét és bronzérmet szerzett. Így ebben az évben minden országos bajnoki döntőről érmet hoztunk el.

Márciusban Debrecenben a 4. évfolyamos csapat edzőmérkőzésen vehetett részt a Debreceni Hatvani István Általános Iskola korosztályos csapatával. Jó alkalom volt a felkészülésre. A felsős csapatunk pedig Demecserben szerzett tapasztalatot mérkőzés szituációban is az ottani csapat ellen.

A tavasz úgy indult, hogy sikerült két szponzort is találni a csapat támogatására. A Fatum Property Ingatlanberuházó Kft. gyönyörű mezeket biztosított a csapat számára, a Nyíregyházi Állatpark anyagi támogatása pedig a csapat utazási költségeit tudja csökkenteni. Köszönjük a segítséget!

Áprilissal megkezdődött a versenyszezon. A gyöngyösi diákolimpiai elődöntőn (április 12.)  már három csapattal indultunk (I-II. kcsp. vegyes, III. kcsp. vegyes és IV. kcsp. lány). Mindenki hozta a tőle elvárható eredményt (2. hely; 1. hely; 1.hely), melynek következtében indulási jogot szereztek a májusi országos döntőbe.

Április végén Bécsben a Vienna Juniors Legauge 2019 versenyen eddigi történetünk legkiemelkedőbb eredményét értük el azzal, hogy megnyertük az U15-ös korcsoport versenyét. 4 osztrák, 3 olasz és 1 budapesti csapatot sikerült megelőznünk!

Három játékosunk (Takács Orsolya, Takács Bence, Teremi Bercel) bekerült az U15-ös magyar válogatottba és nyáron Klagenfurtban hazánkat képviselhetik a United World Games versenyen.

Idén a szövetség az országos bajnokságot már NBI-es rendszerbe bonyolítja le. Ebben a bajnokságban az U15-ös korcsoportban indulunk a többségében U13-as játékosokkal. A tavaszi fordulót (május 12.) Budapesten a Margitszigeti Atlétikai Centrumban rendezték meg. A győri UP&FLY és a budapesti MAFC csapataival egymást követően 2-2 db 45 perces meccset játszottunk. A MAFC elleni mérkőzéseken 2 győzelmet szereztünk. A győri csapat magasabb korukból adódóan fizikailag sokkal erősebb játékosokból állt és és technikailag is képzettek voltak. A második mérkőzésünkön ennek ellenére már szoros eredményt tudtunk elérni.

2019. május 25. aranybetűs nap lett az Apáczai frizbiseinek életében! A Gödöllőn megrendezésre került országos diákolimpiai döntőben két első helyet és egy 8. helyezést szereztünk! Csodálatos volt átélni a nap minden percét! Az Apáczais frizbisek mindent kihoztak magukból, fegyelmezetten, lelkesen, odaadással játszottak egész nap. A “kicsik” szenzációs győzelemmel kezdték a napot a Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola csapata ellen, majd a jobb technikai és taktikai tudással rendelkező csapatok ellen is hősiesen küzdöttek. A 7. helyért zajló mérkőzésen is meg volt az esély a győzelemre, de a nap fáradtsága a végére megmutatkozott a játékosokon, így a 8. helyet szerezték meg.
A IV. korcsoportos lány csapat csak 6 játékossal tudott elutazni a döntőre. A két nyolcadikos lány (Zsófi, Sára) mellé három hatodikos (Csenge, Anka, Zorka) és egy negyedikes lány (Jázmin) társult. Az első mérkőzésen gyorsan előnyt szereztünk, de a végén kiélezett csatában kellett bebiztosítani a győzelmet a Budapesti Fodros Iskola csapata ellen. A csoportmérkőzéseken egy vereség (2:5) csúszott be a magasabb és jól futó játékosokból álló Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola csapata ellen. A döntőben is ez a két iskola játszhatott. Lányaink fantasztikus akarattal, szívvel, tudással, kitartással a 2:2-es állást 4:2-re a maguk javára tudták fordítani a mérkőzés végén! Ők szerezték meg iskolánk első ultimate frizbi diákolimpiai címét!
És következett a III. korcsoportos csapat! A csoportmérkőzések alatt hozták a várt 3 győzelmet. A mezőny eredményeit összesítve, azonos pontszámmal és gólkülönbséggel, csak kevesebb szerzett ponttal a 2. helyről vártuk a folytatást. Az 1-4-be jutáshoz kemény csatát vívtunk, de itt sem volt kérdés a továbblépés. A döntőbe jutásért a budapesti ellenfél két nagyon erős játékosa megnehezítette a dolgunkat, de a mi csapatunk sokkal egységesebb, képzettebb volt. Következhetett a döntő a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola csapatával. Játékosaink mindegyike 100% felett teljesített. Profi játékkal, szívvel, lélekkel magabiztos 8:2 arányú győzelem lett a vége. Meglett a második aranyérem!
A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI ultimate frizbi csapatai közül immár kettő is viselheti a “Magyarország Ultimate frizbi Diákolimpia® bajnoka” címet! Felejthetetlen nap volt!

2019. június 20-án megrendezték az első Strand Ultimate Frizbi Országos Bajnokságot Budapest “tengerpartján” a Lupa Beach-en. Nagy melegben, homokon kellett négy mérkőzést játszanunk közvetlenül egymást követően. A 30 perces mérkőzéseken minden energiára és összpontosításra szükség volt.  Az első két mérkőzésen nehezen indult be a motor, de sikerült győzelmekkel kezdeni. A fáradtság ellenére a további két mérkőzésünkön nem volt kétséges a győzelem. Így négy győztes mérkőzés után vehettük át az országos bajnoki címért járó érmeket és oklevelet. A hatodik országos bajnoki cím! Szépen gyűlnek a csillagok!

Idén a felsős frizbisek hat versenyen vehettek részt, melyen összesen 2 bronzérmet és 6 aranyérmet szereztek. Büszkén kijelenthetjük, hogy a hatodikos korosztályban Magyarországon mi lettünk a legeredményesebb csapat!

2019-2020-as tanév

Ezt a tanévet már három korcsoport edzéseivel indítottuk: 3. évfolyam, 5. évfolyam és a 7-8. évfolyam. Iskolánkba új testnevelő érkezett Demecserből, aki lelkesen bekapcsolódott a frizbi edzésekbe is. Janóczki Anita tanárnő vezette ebben a tanévben az 5. évfolyamosok edzéseit.

A tavalyi nagy csapatból 3-an (Berci, Szabi és Levi) már a Krúdy Gyula Gimnázium iskolapadjait koptatja és a két elballagott leányzónk (Sára és Zsófi) is középiskolás lett. Bemutató órákon és plakátokkal népszerűsítettük a frizbit a Krúdy Gimnáziumban, melynek eredményeként új jelentkezőket is köszönthettünk a csapatban. A pénteki edzéseket már a Krúdy tornatermében tarthattuk, mely sokkal kedvezőbb feltételeket nyújtott a téli felkészüléshez.

2019. október 13-án idén is részt is vettünk a Debreceni Diák Ultimate Bajnokság záró fordulóján. 16-21 éves játékosok ellen Bodnár Tomival kiegészült csapatunk (3-3 elleni mérkőzések voltak, a FreeBees legjobb játékosaival is) nagyszerűen helytállt. A többi csapat elismerését is bezsebelve megnyertük a kupát és talán ami még nagyobb öröm volt, hogy a SPIRIT díjat is elhozhattuk. Nagyszerű nap volt!

2019. október 19-én Budapesten vettünk részt a Magyar Kupa döntőjében. Az U15-ös korcsoportban indultunk 13 évesen, mert ezzel is már a jövő évi versenyekre szerettünk volna készülni. Nagyon hasznos mérkőzéseket játszottunk és egy 3. hellyel térhettünk haza. Ugyanezt a célt szolgálta a Nemzeti Bajnokság sorozata is, ahol szintén az U15-ös mezőnyben összesítésben a 3. helyet értük el.

2019. november 22-23-án 45 órás akkreditált frizbi továbbképzés zajlott a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban Hajdú és Szabolcs megye testnevelőinek a Magyar Repülőkorong Szövetség szervezésében: Mindennapos testnevelés új tartalma: Ultimate frizbi. A képzést Hamar László és Bodnár Mihály vezette. 10 új testnevelő kolléga ismerte meg a játék elemeit, szabályait, az edzés gyakorlatait. Decemberben egy edzésünkre is ellátogattak. Reméljük hamarosan találkozhatunk csapataikkal a pályán is!

Ez a tanév díjesőt hozott számunkra! Az előző tanév eredményeinek köszönhetően három nagyszerű elismerésben részesültünk:
– 2019. november 28-án a Continantal Arénában megrendezett Városi Sportgálán is elismerésre méltónak találták elért eredményeinket. Ünnepélyes keretek között vehetett át minden diákolimpiai bajnok játékos egy-egy személyre szóló kupát, illetve a két csapat egy-egy nagyon szép serleget kapott!
– 2019. december 13-án Teremi Berci „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Jó tanuló, Jó sportolója” címért járó serleget vehetett át a megyei Sportgálán!
– 2020. január 31.én a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online által meghirdetett
Év sportolója, csapata és edzője szavazáson az Utánpótlás csapatok közül az első helyet a Nyíregyházi Apáczai Iskola III. korcsoportos frizbi csapata nyerte.

2019 decemberében megérkeztek Németországból a csapat saját logójával mintázott korongjai! Szuper volt kézbe venni őket! Ezzel a logóval még jobban is repülnek!

2020-at egy nagyszerű tornával nyitottuk Hajdúböszörményben. A CTD egy felnőtteknek kiírt nemzetközi verseny. A csapat bátrabb, vállalkozó tagjai (Bándi Bernát, Gutyán Marcell, Kovács Dániel, Morauszki Roland, Simon Sára, Sziklai Szabolcs, Takács Bence, Takács Orsolya, Teremi Bercel Zétény, Zomborszky-Fehér Levente) egyesülve Bodnár Tomi régi Krúdys csapattársaival (Bíró-Liha Krisztina, Gerle Zsanett, Jeles Áron, Jescheta Balázs, Komlósi Teréz, Tóth Gergely) nagyszerű csapatot alkotott. A csapat minden tagja odatette magát és kiválóan helyt álltunk ebben a mezőnyben is. A négy vesztes mérkőzés mellette sikerült három győzelmet is aratni, aminek nagyon örülünk. A 20 csapatos mezőnyben a 16. helyet sikerült megszereznünk. Sok hasznos tapasztalattal gazdagodtunk.

Két játékosunk meghívást kapott az U20-as Európa Bajnokságra készülő válogatott keretbe. Takács Orsolya és Simon Sára is eddigi tevékenységével érdemelte ki a meghívást. Nagy megtiszteltetés számukra és a csapat számára is! (Sajnos a vírus törölte a felkészülést és a versenyt is.)

2020. március 16-tól a korona vírus kapcsán kialakult rendkívüli helyzet miatt az oktatás digitális formában folytatódott már végig a tanévben, így az edzések is elmaradtak. Május közepén engedte a helyzet, hogy ismét elkezdjük a munkát. Heti egy alkalommal találkoztunk a nagyokkal a Bujtosi-tó melletti szabad terülten. A tavaszra tervezett versenyek (Diákolimpia, NBI tavaszi fordulói, United World Games) mind elmaradtak. Így ez a tanév a versenyek szempontjából nagyon szűknek bizonyult.